3 octombrie 2011

Victorie pentru Dani Pedrosa acasa la Honda


Pilotul Repsol a obtinut in Japonia a 400-a victorie in motociclism pentru Spania. Stoner se claseaza pe un valoros loc trei, in timp ce Dovizioso se claseaza pe locul cinci in ciuda faptului ca primeste o “trecere pe la standuri”.
Pilotul echipei Honda Repsol, Dani Pedrosa, a obtinut astazi un nou record, si anume a 400-a victorie a Spaniei (400 de curse moto castigate de piloti spanioli) si a treia victorie din acest sezon. A fost o cursa haotica, in care coechipierii Stoner si Dovizioso au pierdut lupta pentru locul I – cand se aflau la conducerea cursei – primul datorita unei probleme cu franele si al doilea datorita unei penalizari de a trece pe la standuri in urma plecarii de pe linia de start putin mai repede. In ciuda acestui fapt, Stoner a terminat pe podium – al treilea – iar Dovizioso al cincilea.

Relatia lui Dani Pedrosa cu Japonia este fara indoieli una speciala. A castigat curse aici atat la clasa 152c.c. cat si la 250c.c., si chiar pe aceasta pista a avut accidentul ce i-a anulat orice sansa de a lupta pentru titlul MotoGp 2010. Astazi, la trei zile dupa ce a implinit 26 de ani, a primit un cadou sub forma unei victorii. Dupa un start bun din pozitia a patra a reusit sa ajunga pe locul doi in primul viraj, imediat in spatele lui Stoner si in fata lui Dovizioso. Australianul a fortat putin si s-a distantat, iar in tura a doua Dovizioso l-a depasit pe Pedrosa.
Situatia s-a schimbat dramatic cand in turul cu numarul patru, Stoner a ramas temorar fara frane pe fata, iesind in decor. In timpul manevrei de revenire pe pista a cazut pe pozitia a saptea, lasand pozitia de lidel lui Dovizioso. Dupa numai inca o tura, acesta a trebuit sa intre pe la standuri pentru a ca plecat de pe linia stratului putin mai repede.
Din acest moment, Pedrosa a avut cale libera catre o noua victorie. Liderul campionatului a avansat patru pozitii si a obtinut din nou o pozitie pe podium, in plus acumuland si 16 puncte importante. In acest moment Stoner conduce clasamentul general cu un avantaj de 40 de puncte.
Urmatoarea cursa din MotoGP va avea loc peste doua saptamani pe circuitul Australian de la Phillip Island, cu alte cuvinte, acasa la Stoner. Pilotul Repsol va avea sansa sa isi asigure titlul de campion mondial, din moment ce are un avantaj de 40 de puncte si in joc mai sunt 75 maxim posibile – va trebui sa obtina cu 10 puncte mai mult decat Jorge Lorenzo —.

Dani Pedrosa
1 - 42:47.481


"Sunt foarte fericit pentru aceasta victorie, pentru echipa care a functionat perfect, pentru HRC ca a obtinut prima victorie in Motegi cu echipa Honda Repsol si pentru mine deoarece este pentru prima oara cand castig aici la clasa MotoGP.
Cursa a fost ciudata la inceput cu Stoner si Dovi foarte rapizi pe primele cinci ture, departandu-se iar apoi Casey avand problema tehnica iar Andrea trebuind sa intre pe la standuri. Am ramas doar cu Lorenzon in frunte, insa am incercat sa trag tare si sa ma distantez.
Sunt foarte fericit pentru ca pe aceasta pista am avut un amestec de rezultate bune si mai putin bune, cateva accidentari, iar acum am revenit dupa un an si am castigat, este fantastic!".

Andrea Dovizioso
Al 5-lea 23.691 sec.


"Nu imi vine sa cred! Nu am luat nici o data in cariera mea un start fals iar astazi... s-a intamplat intr-o cursa pe care am simtit ca o pot castiga! Nu stiu de ce motocicleta s-a miscat putin inainte de lumina verde insa am realizat lucrul asta imediat si m-am asteptat la penalizare. In primele ture am avut un sentiment bun si am fortat tare pentru ca stiam ca sunt singurul pilot pe pneuri moi, alegerea corecta pentru astazi, dupa opinia mea. In aceste conditii m-am apropiat de Casey.
Apoi Casey a intrat larg intr-un viraj si am preluat conducerea cursei, insa din pacate nu pentru mult timp. Cand am reintrat in cursa dupa trecerea pe la standuri am fortat insa am stiut ca nu mai lupt pentru locul I. In ultimele cinci ture nu am mai putut merge foarte tare datorita uzurii pneului spate. Intre timp, Simocelli a recuperat si a ajuns in spatele meu, iar eu am facut tot ce am putut pentru a-mi apara pozitia insa fara folos. Sunt dezamagit si sunt sigur ca astazi as fi putut lupta pentru o victorie.
Astept cu nerabdare cursa de la Phillip Island.

Casey Stoner
Al 3-lea la 18.380 sec.


"Lucrurile au mers foarte bine pe parcursul weekendului si chiar si la startul cursei am facut o figura frumoasa si totul parea OK in timpul primelor ture. Andrea mergea foarte bine pe pneurile moi insa stiam ca pe finalul cursei voi avea un avantaj.
Cand am iesit de pe linia dreapta motocicleta a oscilat putin, am lovit o denivelare si cand roata fata a atins din nou pista s-a zdruncinat foarte tare. Am pus frana insa nimic, asa ca trebuit sa mai franez o data, a doua oara reusind sa incetinesc motocicleta insa deja era prea tarziu pentru a ma mentine pe trasa.
Din fericire am evitat impactul cu zidul de dupa pietris, insa din pacate am pierdut orice sanse de a castiga. Este foarte frustrant pentru ca aveam motocicleta capabila sa castigam aici astazi, insa in final ar trebui sa fiu recunoscator ca am reusit sa urc din nou pe podium.
Astept cu nerabdare Phillip Island sa vedem ce putem face acolo, trebuie sa imi protejez pozitia de lider al clasamentului.